//
you're reading...
Articles d'opinió

Haec mea, forte tua

Hui fa un mes de l’inici de les mobilitzacions que alguns han denominat Moviment 15-M o Moviment dels indignats. Indignats que segons els estudis del CIS ronden entre el 80 i 90 per cent de la població de l’estat espanyol. No resulta doncs estrany que durant la campanya electoral una àmplia varietat de partits polítics, per no dir tots, donaren suport i assumiren com a pròpies les reivindicacions ciutadanes fetes des del moviment. Ells ens necessiten per a existir, i el que nosaltres demanem és de pur sentit comú. No obstant, ni uns ni altres en 30 anys de “democràcia” han sigut capaços de dur-ho avant.

Ara alguns parlaran de refundació, adoptaran unes formes -aparentment- més participatives i democràtiques, però no caiguem en l’autosatisfacció; recordem que la seua única raó de ser que tenen és mantindre’s i augmentar les seues respectives quotes de poder. Els partits són maquinàries que en un origen podrien tindre -en major o menor mesura- una noble finalitat social. Però la dinàmica pròpia del sistema polític i electoral ha propiciat allò que tots coneguem. Les fissures salten a la vista, els partits resulten instruments caducs per a sevir a la societat. Cal plantejar noves formes d’organització on la ciutadania s’implique de forma directa en la gestió dels assumptes públics.

En eixe sentit, i sense pràcticament adonar-nos, aquestes últimes setmanes hem pogut veure com un moviment social ha sigut capaç de posar contra les cordes els polítics. I és que, la nostra força com a ciutadans està precisament en tindre les mans nétes. Per eixe motiu, és important marcar la distància amb qualsevol formació política malgrat semble que compartim objectius. Això no vol dir que persones a títol individual però que formen parts de partits no puguen aportar el seu granet d’arena. Són també ciutadans i tot qui tinga una visió crítica i constructiva és benvingut, però no es pot tolerar cap ingerència oportunista.

Els ciutadans i les ciutadanes, mitjançant l’autoorganització i l’enginy col·lectiu, som els únics capacitats per teixir la societat del futur. Des de les arrels i sense mitges tintes per a que tot no continue amb els mateixos de sempre, fent el mateix però de forma diferent. Per això, no hem de perdre el temps amb debats estèrils com els que acostumen a girar al voltant de comicis electorals; com si el món canviara tirant a un govern i posant altre, que probablement ja havia estat abans de que l’actual el tirara.

L’aposta ha de ser ambiciosa, amb una gran i profunda perspectiva, però sempre amb els peus en terra i sense deixar de pensar a curt ni mitjà termini. Però per a a fer-ho realitat hem d’assumir el rol que ens pertoca i deixar enrere la pura i simple indignació. Hem de donar el pas i construir la societat que volem amb les nostres pròpies mans.

S’han acabat els temps de veure’ls fer i desfer, de tragar i aguantar. Ha arribat la nostra hora, l’hora de la ciutadania.

Haec mea, forte tua.

(Aquesta és la meua, pot ser també la teua)


Alzira, 15 de Juny de 2011.

About Assemblea Ciutadana d'Alzira

Bloc informatiu de l'assemblea municipal de ciutadans i ciutadanes de la ciutat d'Alzira.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Estadístiques

  • 1.732 visites
A %d bloguers els agrada això: