//
Contextualització

Actualment el món afronta una crisi multidimensional (econòmica, ecològica, social, cultural i política) causada per la concentració de poder en mans de diverses elits, resultat de l’establiment del sistema d’economia de mercat, la “democràcia” representativa i les formes jeràrquiques que s’hi relacionen. Donat que la causa última de la crisi radica en la concentració de poder que es reprodueix gràcies a les dinàmiques de l’actual marc institucional, l’eixida lògica d’aquesta crisi passa per la redistribució del poder mitjançant la construcció d’un nou marc institucional que assegure la sobirania de la ciutadania, això és, la democràcia.

En aquest sentit, cal dir que el significat de democràcia s’ha distorsionat i desvirtuat. I és que, un sistema en què el poder s’acumula en poques mans i en què la ciutadania no té la possibilitat de decidir directament sobre els assumptes de la vida pública, és un sistema oligàrquic, encara que es s’autodenomine “democràtic”. Així, democràcia no significa altra cosa que l’exercici de la sobirania per part de la ciutadania, o el que és el mateix, l’autodeterminació de la societat mitjançant la distribució igualitària del poder entre tots els seus membres.

Punt de partida

Arran les protestes iniciades el 15 de maig de 2011 que posaren de manifest els efectes de la crisi multidimensional que sofrim en l’escena pública, ciutadans i ciutadanes, indignats i indignades de tot arreu decidirem dir prou. El projecte que hem elaborat des de l’Assemblea Ciutadana d’Alzira representa el següent pas del “prou”. Una forma realista i possible d’aconseguir els canvis desitjats mitjançant un programa a curt termini i una estratègia a llarg termini.

Així doncs, el camí cap a aquesta nova forma d’organització social passa per la construcció d’un moviment que té com a objectiu canviar la societat començant ací i ara. Un moviment que hauria d’apuntar explícitament cap a un canvi sistèmic, així com també hauria d’incloure un canvi paral·lel en els nostres sistemes de valors mitjançant una estratègia de transició. Aquesta estratègia comporta una implicació gradual d’un nombre cada vegada major de persones en un nou tipus de política (la política entesa com l’autogestió de la societat per part dels seus membres) i una transferència paral·lela de recursos econòmics (treball, capital, terra) fora de l’economia de mercat, cap a un nou sector econòmic controlat democràticament i posseït col·lectivament per la ciutadania.

Plantejament


Consisteix en la creació de noves institucions en tots els àmbits de la societat:

  • Àmbit polític: creació d’institucions de democràcia directa, de tal manera que totes les decisions importants siguen preses per assemblees municipals de ciutadans, confederades en l’àmbit regional, nacional, i finalment en l’àmbit continental i global mitjançant delegats que coordinen i implementen les decisions acordades per les assemblees municipals i que puguen ser immediatament revocats per aquestes.

  • Àmbit econòmic: creació d’institucions de propietat col·lectiva dels recursos productius i un control col·lectiu d’aquests per part de les assemblees ciutadanes, amb l’objectiu de satisfer les necessitats bàsiques i no bàsiques de tota la població, així com d’assegurar la plena llibertat d’elecció individual pel que fa al treball i al consum.

  • Àmbit social: creació d’institucions d’autogestió als llocs de treball, així com a les institucions educatives i culturals, que dirigisquen la seua pròpia activitat d’acord amb els objectius i principis bàsics establerts per les assemblees ciutadanes.

  • Àmbit ecològic: creació d’unes institucions i una cultura que asseguren la reintegració de la societat en la natura, la qual cosa requereix que l’objectiu de l’activitat econòmica ja no siga el creixement econòmic costant, que resulta ecocatastròfic, sinó la satisfacció de les necessitats de tota la població de manera que s’aconseguisca una vertadera qualitat de vida que només una harmoniosa relació entre la societat i la natura pot garantir.


La proposta apel·la a tots els grups socials que potencialment formen la base d’un nou subjecte emancipador i que podrien unir-se amb una visió comuna del món, un paradigma comú, que veja la causa última de la present crisi multidimensional en les actuals estructures, així com en els caducs sistemes de valors corresponents.

Així doncs, implicaria l’abolició de les relacions de dominació entre els éssers humans, així com la idea implícita de dominar el món natural. La construcció d’aquesta nova forma d’organització social implica també un procés de crear i controlar les nostres pròpies institucions i els valors corresponents, reprenent col·lectivament les regnes de la nostra societat.

En conseqüència, i donada l’àmplia perspectiva del projecte, aquest s’adreça pràcticament a tots els sectors de la societat: a les víctimes del sistema de l’economia de mercat en la seua actual forma internacionalitzada, és a dir els aturats, aquells que reben salaris baixos, els treballadors ocasionals, els agricultors en vies d’extinció, etc.; als ciutadans que estan alienats per l’actual art de governar que es fa passar per “política” i que ja reivindiquen el dret a l’autodeterminació mitjançant diversos grups locals i comunitaris; als treballadors i subordinats que estan explotats i alienats per les estructures jeràrquiques al lloc de treball; a les dones que estan alienades per les estructures jeràrquiques tant a la llar com al lloc de treball i que anhelen unes relacions basades en la igualtat, el respecte mutu, l’autonomia, la responsabilitat i la presa de decisions compartida; i finalment, a totes aquelles persones que es preocupen per la destrucció del medi ambient, la pèrdua de biodiversitat i el deteriorament accelerat de la qualitat de vida.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Estadístiques

  • 1.732 visites
A %d bloguers els agrada això: